No knead bread

Brood bakken zonder te kneden. Met dank aan de Amerikaanse bakker Jim Lahey is het vreselijk makkelijk om een brood te bakken! Er zijn wel een paar dingen die moeten:
– Je moet een gietijzeren pan hebben – of een pot van klei (als het maar een deksel heeft en als het maar niet smelt in een gloeiendhete oven)
– Je moet geduld hebben en het proces plannen, want het deeg heeft 18 uur nodig om te rijzen. Maar als je het hebt gebakken, heb je het lekkerste brood ooit. Je kunt de 450 gram bloem die je nodig hebt mixen. Het brood hieronder is een mengsel van tarwebloem en roggebloem (vandaar dat hij zo donker is).

okt brood 1

Basisrecept

1. Mengen:
450 g witte bloem – 1 g gist – 8 g zout
345 g water erdoorheen
Afdekken met folie: 18 uur

2. Aanrecht met bloem bestrooien. Deeg erop leggen en ook met bloem bestrooien. Vouw uiteinden over elkaar. Deeg kwartslag draaien en nog een keer dubbelvouwen. Folie losjes overheen en 15 minuten laten rusten.

3. Maak met wat bloem een bal van het deeg. Leg de bal op bebloemd bakpapier. Bestrooi de bovenkant met bloem. Afdekken met folie en een theedoek en 2/3 uur laten rijzen.

4. Drie kwartier voordat je gaat bakken oven op hoogst mogelijke stand voorverwarmen. Een kwartier later gietijzeren pan met deksel in de oven.
Leg het brood (ik laat het bakpapier eronder zitten) in de hete pan en bak het met deksel. Na 30 minuten haal je het deksel eraf en bak je het brood nog 15-25 minuten totdat het mooi bruin is.

Het brood is gaar als je van op de bodem klopt en het hol klinkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s