Nasi goreng met limoen van Rick Stein

Rick Stein is een Engelse tv-kok die een programma heeft bij de BBC. Als je het recept in het Engels wil lezen, kan dat hier.
Het recept is voor 4 personen. De kip gaat ’s avonds al in de marinade. Ik heb het nog maar 1x gemaakt, want het kost best veel tijd, ook al staat er maar 30 minuten bereidingstijd voor.

Ingrediënten
voor de kip:
3 gekneusde knoflooktenen
1 tl gekneusde witte peperkorrels
1 el suiker
1 el vissaus
sap van een limoen
500 g kippendij voor de saté
8-16 bamboekstokjes

kruidenpasta:
2 el zonnebloemolie
4 knoflooktenen in stukjes
50 g sjalotten in stukjes
25 g geroosterde zoute pinda’s (je kunt ook geblancheerde pinda’s roosteren in wat olie)
6 rode pepers in stukjes
1 tl trassi
1 tl zout

nasi goreng
300 g rijst
zonnebloem om in te bakken
6 grote sjalotten in dunne plakjes
2 grote eieren
zout en peper
1 el tomatenpuree
1 el ketjap manis
1 el sojasaus
5 cm komkommer (in de lengte in kwarten)
8 lenteuien (diagonaal gesneden)

Bereiden
Een dag van tevoren maak je de marinade:
knoflook, peperkorrels, suiker, vissaus en limoensap in een kom mengen. Kip toevoegen, de schaal afdekken en 2 in de koelkast (of een hele nacht) marineren.
De rijst koken in kokend en gezouten water tot het net gaar is, afgieten, doorspoelen met kokendheet water en uit laten lekken. Af laten koelen en bewaren in de koelkast.

Op de dag zelf:
– een uur van tevoren de bamboestokjes in water leggen om straks aanbranden te voorkomen
– sateetjes rijgen
– kip grillen tot ze gekarameliseerd zijn. van de stokjes halen en opzij zetten.
– kruidenpasta in de blender maken – of in de vijzel als je dat wilt

Verder: olie verhitten in de wok. Daarin de sjalotten bakken tot ze goudkleurig en crispy zijn. Uit laten lekken op keukenpapier, strooi er een beetje zout over.
Eieren loskloppen met wat zout en peper. Een derde in de wok bakken, oprollen en in ringen snijden. 2x herhalen.
In de wok: sjalotten bakken, kruidenpasta toevoegen en een paar minuten bakken. Voeg tomatenpuree en ketjap toe, paar seconden bakken. De uitgelekte rijst erbij, 3 minuten bakken. Dan de kip, gebakken sjalotten en omelet erbij. Nog even bakken en al laatste gaan erbij: sojasaus, komkommer en een groot deel van de lenteui.
De rest van de gebakken ui en lenteui serveer je ernaast.

Selamat makan!

Advertenties

2 gedachtes over “Nasi goreng met limoen van Rick Stein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s