Parijs

Dit jaar bof ik met korte culturele en culinaire trips naar Berlijn, Wenen, Lucca en Parijs. Afgelopen weekend was in Parijs. In de lichtstad trouwde mijn vriendin met haar Libanese prins. Een dag uit een sprookjesfilm: rennend op hakken door de brede verlate straten van Parijs, de Gay Pride tweemaal doorkruisend om net voordat het bruidspaar arriveerde aan te komen bij het kerkje naast de Notre Dame, St Julien Le Pauvre. Na de dienst drinken we bier en rookten we de lichtste shag van Javaanse Jongens. Na een jurkenwissel klopten we aan bij de bruidegoms moeder voor een groots tuindiner. Ik vermaakte mij tijdens het eten met een onderzoeker uit Los Angeles die in de Amstedamse Bijlmer opgroeide.

Rond de huwelijksvoltrekking aten we divers. Bij aankomst in ons appartement vlakbij Gare de Lyon aten we bij de buren: pasta met aīoli, olijven en kappertjes als voorgerecht en daarna een lap entrecote met gekookte haricots verts, een stukje cheesecake werd gedeeld. ’s Avonds aten we met een paar bruiloftsgasten in Rue de Mazarin. Ik had chipirones met sla en een ijsje van Grom aan de overkant.

Ontbijt met gebakken eieren, lunch met sla, vijgen en geitenkaas en een bruiloftsdiner met kreeft, kip en koekjes (en nog veel meer)

   

 Op zondag vertrokken we na het ontbijt naar Poissy, een stadje nabij Parijs om Villa Savoye te bekijken, het vakantiehuis van de familie Savoye ontworpen door Le Corbusier met de vijf principes van de nieuwe architectuur 

1. Gebruik zuilen zodat de kern van het gebouw  vrij van de grond staat 2. Op het platte dak maak je een buitenverblijf en/of daktuin 3. Door skeletbouw kun je de ruimte op de verschillende niveaus vrij indelen 4. De gevels van het gebouw zijn geen dragende muren en 5. het horizontale panoramaraam

Villa Savoye heeft uitzicht op het Seinedal. 

Diner bij een bistro, nadat het zusje van Septime te vol bleek te zitten. Franse friet met 48 uur in kruiden en soja gemarineerde eend

De vierde dag pakten we de fiets – velolib – dronken we een van de beste koffies bij Fragments (tegenover de tapasbar waar ik jaren geleden een paar keer heb gegeten. We lunchten met slakken, kreeft en cassoulet bij Benoit na een tentoonstelling met werk van architect Le Corbusier in Centre Pompidou. In Palais de Tokyo vaarden we in het duister in een boot zoals je een Venetiaanse gondel bevaart en zagen we door videosignalen gecreëerde beelden van de varende en uitstappende bezoekers die in blacklight op de donkere muren verschenen. Daarnaast waren er vooral een hoop onrust veroorzakende tentoonstellingen met getatoeëerde dwergen en met verf ondergekalkte paspoppen.

Het ijs van Berthollin in de verzengende hitte maakte een hoop goed. Op het vliegveld aten we bij Ekki gezonde maar niet lekkere quiche met courgette en zalm en een salade met sobanoedels en groenten. In het vliegtuig zelf kregen we nog een gek droog broodje met geroosterde tomaat en houdbare mozzarella.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s