Zomervakantie in Italië

Vakantie betekent: zien, eten en bewegen. Eerst twee weken te voet door de Dolomieten trekken om daarna een week op een wijnboerderij ten westen van het Gardameer te herstellen.

Onderweg vanuit Nederland naar Duitsland – overnachting in Weissenhorn/Riku Hotel – nemen we Chunky Monkey Cookies mee met gepofte cashewnoten, brokjes pure chocola met hazelnoten en bananenchips.


foto: The Kitchn

Als autolunch gebakken kip met pistachenotenkorst op speltbrood.
Avondeten in het hotel-restaurant: Flammkuchen met spek en rode ui

De volgende dag komen we aan in Hotel Lago di Braies. Morgen is dit het startpunt van de Alta Via (hoge weg) #1 – een van de wandeltochten hoog in de Dolomieten. In de Eerste Wereldoorlog streden Oostenrijk en Italië in de Dolomieten. Na de oorlog werd Zuid-Tirol Italiaans. Dat deel kreeg een nieuwe naam: Alto Adige, naar de bron van de rivier Adige. En in dat deel is een aantal wandelroutes ontwikkeld.

We lopen ruim 120 kilometer, stijgen en dalen 15 kilometer en slapen in verschillende berghutten. De lunch is soms een meegenomen broodje speck en kaas, soms versgemalen gnocchi met ricotta in een rifugio onderweg. Het avondeten hadden we slim bedacht: als je met z’n drieën bent, dan kun je drie verschillende gerechten bestellen, een derde ervan eten en doorschuiven zodat iedereen alles kan proeven.

De eerste apfelstrudel, op het terras van Rifugio Biella

Een van ons is jarig! Bij Rifugio Pederü bestellen we apfelstrudel met vanillesaus, linzer torta en een taartje van boekweitmeel met jam

Lunchen met penne en ragú – Rifugio Lavarella

Diner in Rifugio Lagazuoi (op 2752 m hoogte) is magistraal. Twee soorten pasta als primi en daarna polenta, gebakken kaas en spareribs. Alles wat een bergloper nodig heeft.


Omdat we een dag rusten bij Lagazuoi eten we nog een keer overheerlijk. Wat een mazzel: pasta en knödels, polenta met kip en sperziebonen en als dessert apfelstrudel met custard.



Spinaziespätzle in Rifugio Nuvolau

Lunch onderweg in Rifugio Tissi: gnocchi met gerookte ricotta, gefrituurde salie en beurre noisette.

Rifugio Ciutta di Fiume: polenta, rauwmelkse kaas en doperwten

Lunchen met gnocchi bij Rifugio Pramperet, een laidback berghut waar ze overdag reggae en ska draaien (en ’s ochtends symfonische rock). ’s Avonds maken ze warme chocomel ‘by hand’.


Geflambeerde crema catalana in de laatste hut Rifugio Bianchet

Zelf koken in ons Italiaanse appartement: little gem met bresaola en parmezaanse kaas. Daarna spaghetti met knoflook, rauwe tomaat en gefrituurde aubergine en salie: goddelijk

IMG_5291

Primi: mozzarella met tomaat – wat een smaak!
Nog een primi: gerstesoep met groene paprika, wortel en grote witte bonen
Als hoofdgerecht gnocchi – vers uit koelbak – met beurre noisette waarin verse salie is meegebakken en parmezaanse kaas

IMG_5292

Riso nero met gebakken aubergine, bonen, tomaten en pancetta

Lunchen in Taverna Kus. Onder andere: gemarineerde aal, gebakken vis uit het meer/auberginerolletjes met ricotta/ vis met groente in beslag gedoopt en gefrituurd met wijnsiroop/ravioli gevuld met kaas met veel truffel eroverheen




Nog een keer caprese – met basilicum geplukt op de binnenplaats / rijst en groente en pancetta van gister gemixt met gebakken inktvistentakels – gebakken in boter met knoflook, bouillon en chilivlokken


Op de barbecue: sardines en de gisteren gestoofde octopus

Ristorante Rustico in Polpenazze: verse pasta met pistachesaus en garnalen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s