Brioche (Frans recept uit Patisserie Familiale)

Uit een oud Frans patissierboek vertaal ik een recept uit het Frans zo goed als ik kan:

250 gram bloem
125 gram boter
5 gram instantgist
5 gram zout
10 gram suiker
3 eieren
een beetje melk

Doe de bloem op het aanrecht en maak een kuil in het midden. Strooi de gist erin met 2 eetlepels warm water om het op te lossen. Meng de gist met wat bloem tot een zachte deegbal.
Voeg daarna suiker, zout en de eieren in de kuil. Kneed alles tot een niet te zacht deeg dat zeer glad moet zijn. Voeg een beetje melk toe om het deeg iets zachter te maken.
Meng de boter met eenderde van het deeg zonder te kloppen. Wanneer je een homogeen mengsel hebt voeg je de rest in twee keer toe. Laat het minstens vier uur rijzen op een warme plaats voordat je het deeg gaat bewerken. Dit deeg moet ten minste vier uur van tevoren worden gemaakt.
Daarna maak je de vormen, smeer je het in met losgeklopt ei en laat je het nog even rijzen zolang de oven opwarmt (190˚C). Voordat je de brioche in de oven plaatst, kwast je er nog wat ei overheen.
Bak 10 minuten op 190˚C, daarna nog 15 minuten op 160˚C. Na het bakken gaat er nog een beetje gesmolten overheen. Haal de brioche na 5 minuten uit de vorm om het helemaal te laten afkoelen. Dat duurt ongeveer een uur.
Als je kleine balletjes in aparte vormen hebt gemaakt, duurt het ongeveer 7 minuten voordat ze klaar zijn.

* Deze brioche is niet te zoet, niet te zout, maar wel een beetje droog en minder luchtig dan de andere brioches.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s