Het is weer zomer

En dat betekent: meer tijd voor alles wat niet met werken te maken heeft en dus alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft. Ik heb een stapel met uit kranten en tijdschriften gescheurde recepten, ik heb veel kook- en bakboeken, ik heb nog veel meer opgeslagen websitepagina’s met recepten en kookvideo’s. Als ik vanaf nu niets meer zou bewaren en/of kopen, dan kan ik de rest van mijn leven koken uit wat ik tot nu toe heb verzameld.

Een paar weken geleden kocht ik in IJmuiden op de Halkade bij Base Cooking Store een paellapan van De Buyer, een Frans merk. De pan is gemaakt van koolstofstaal en moet eerst ingebrand worden. Van de dame die mij hielp kreeg ik een flesje lijnzaadolie, heel aardig! De Halkade is een fijne plek om mooie producten te kopen. De laatste keer dat ik er was kocht ik een boerenkaas en een schapenkaas gerijpt in stro bij L’Amuse (400 soorten kazen zeggen ze te verkopen). En ook nog pistachehoning. Er zijn een paar viswinkels. Vishandel Tel is mij vertrouwd, omdat ik al bij hun filiaal in Amsterdam kwam. Ik haalde er een doos inktvis, een stuk zalm voor de sushi en wat verse makrelen. Omdat ik door mijn werk bij het Holland Festival al een tijd geen desembrood had gebakken en de diepvriesvoorraad ook al geruime tijd op was, kocht ik bij Oscar een groot desembrood en een paar croissants. Alles even heerlijk.

Tijd voor paella

img_8432

Maar het begon bij de paellapan. Hij is vrij kostbaar, na een aantal keren gebruik moet hij zwart zijn en dat is je natuurlijke antiaanbaklaag. Het recept voor de eerste paella die ik maakte haalde ik uit het boek Paella van Penelope Casas. Dit boek heb ik al eeuwen, slechts een keer gebruikt, maar daar gaat nu verandering in komen met de paellapan. De eerste was alvast heerlijk. Ik had niet alle ingrediënten in huis, maar dat vind ik nooit zo erg. Wat ik wel belangrijk vind is dat ik de hoofdbestanddelen heb, of dat deze makkelijk te vervangen zijn. En dat wat ik heb, goed tot supergoed van kwaliteit is. Ik ben ook erg van slow food, fair trade, biologisch en daarom had ik Spaanse rijst uit een van de gebieden in Spanje waar rijst wordt verbouwd: Calasparra. Via de webwinkel van ztrdg kocht ik een paar pakjes van deze rijst. Het wordt geïmporteerd door Greenage. Meer informatie kun je op hun site lezen. De kip is van koopeenkip en de groenten uit de Kweektuinkas in Haarlem en de Slow Foodmarkt die eens in de zoveel tijd op de Botermarkt is.

Goed, het recept, gebaseerd op Arroz con pollo estilo Andaluz – kippaella uit Andalusië, is voor 3 à 4 personen.
– 3, 4 eetlepel solijfolie 
– 1 eetlepel geblancheerde amandelsnippers (ik gebruik pijnboompitten)
– 2 knoflooktenen (ik had gerookte knoflook gekocht op de Slow Foodmarkt, zo heerlijk!)
– handje peterselie (uit de moestuin ‘to be’)
– 1/8 theelepel saffraandraadjes (echt goeie maakt zoveel verschil)
– 30 ml sherry
– vier kippenpoten
– ui – 1 laurierblad
– 50 gram Spaanse serranoham of prosicutto in blokjes (een bakje biologische gerookte spekjes had ik wel in de koelkast)

– vier tomaten (ook gekocht op de Slow Foodmarkt, geel en groen met een roze hart waren ze)
– 500 ml warme kippenbouillon
– 250 gram Calasparra rijst (arboriorijst zou ook kunnen, die Calasparrarijst kun je ook weer voor risotto gebruiken 

– sperziebonen in stukjes

• Verwarm de oven tot 200˚C (ik heb een elektrische).
• In de paellapan: rooster de pijnboompitten of het schaafsel met de fijngehakte knoflook in wat olie. Daarna stamp je het fijn en zacht in de vijzel met de fijngehakte peterselie, saffraan en de sherry.
• Braad de kippenpoten aan en zet ze opzij.
• Bak de ui zacht samen met de laurier en spekjes/ham. Doe daarna de stukjes tomaat en sperzieboen erbij en fruit het een minuut of vijf. Strooi de rijst in de pan en roer het door de ui en tomaat heen.
• Schenk de warme bouillon erbij en breng het aan de kook. Meng daarna het fijngestampte mengsel van pitten, kruiden en sherry erdoor en laat het nog eens 5 minuten koken tot het niet meer op soep lijkt. Af en toe roeren mag. Er moet nog wel genoeg vocht inzitten om de rijst te laten garen. Breng het op smaak met zout als je dat nodig vindt. Ik deed er zelf nog wat chilistukjes door.
• Het originele recept voegt ook nog groene paprika toe (meebakken met ui), paddestoelen (meebakken met de groente).
• Leg de kippenpoten erop en zet het 20 minuten in de oven. (Als er witte asperges zijn, schik daar een paar van bovenop voordat je het in de oven doet, en wat reepjes pimiento zou ook fijn zijn.) Als de rijst niet gaar genoeg is (bij mij wel), kun je de pan afdekken met folie en zo’n 10 minuten laten staan.

img_8424.jpg

En dan: oeh, goddelijk, zo lekker. Aan de bovenkant en de zijkant is het wat knapperig, de rijst is mooi zacht en supersmakelijk. De kip is mals. Ik schep op, en als het bord leeg is, eet ik nog wat en nog wat. De pan is zo schoongemaakt met wat heet water. Wat een ideale aanvulling op mijn kookspulassortiment. Op naar de volgende paella’s.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s