Over Linktofood

image
brood vormen

Wat fijn dat je linktofood hebt gevonden! Ik ben Erna en heb deze foodblog zo genoemd, omdat ik veel in het leven verbind aan eten. Als ik tijdschriften en kranten doorlees, ben ik altijd op zoek naar nieuwe recepten, nieuwe producten, nieuwe winkels en restaurants. Als ik televisie kijk en er wordt gekookt, wil ik altijd meekijken in de pannen en wat er op het aanrecht staat. Als ik op weg ben, denk ik vaak: wat zal ik gaan eten? Altijd op zoek naar het lekkerste. Ook tijdens de werklunch. Omdat ik nooit iets weggooi kan de kantoorlunch behoorlijk eclectisch zijn: een stukje gegrilde halloumi, wat tomaten, een lepel chutney, een halve zak sla en een paar stukken gebakken aardappel.

Op deze foodblog ga ik alles verzamelen. Alle recepten via de foodblogs en websites die ik elke dag opnieuw weer ontdek, maar ook wat ik knip en scheur uit tijdschriften en kranten. En ik ga het natuurlijk ook maken, als het de moeite waard is om te delen, dan lees je dat op linktofood.

Onder wat eet ik lees je: wat ik elke dag eet 🙂 Doordeweeks kan het niet te bewerkelijk zijn, want er wordt een groot deel van het jaar fulltime gewerkt, gedanst, gitaar gespeeld, hardgelopen en uitgegaan in muziekgebouwen, theaters en bioscopen. Door te noteren wat ik eet, zie ik of het me lukt om elke dag een andere gerecht te eten – dat wil ik namelijk graag, want er zijn zoveel recepten om te maken. Als ik een wonder(thuis)kok zou zijn, was ik daar vast in geslaagd. En als ik niet zo gek zou zijn op gehaktballetjes, ovenfrites en kip, dan had ik het ook wel voor elkaar gekregen om elke dag een nieuw recept te bereiden.

Recepten verzamelen
Toen ik in de zomer van 1990 uit huis ging haalde ik recepten uit de Allerhande en de Tip culinair (de laatste bestaat niet meer), later scheurde ik recepten uit kranten en tijdschriften. Een dikke multomap was het resultaat, waar ik nauwelijks naar omkeek. Het verzamelen was blijkbaar bevredigend genoeg. Inmiddels heb ik veel recepten weggegooid, want je smaak verandert in de loop der tijd, en er zijn knipsels en scheursels bij gekomen. Ook heb ik een kookboekenverzameling aangelegd. En dan heb je nog het internet! Wat een hoeveelheid Recepten en Wetenswaardigheden over eten vind je daar wel niet? Waar laat ik alle links? In Evernote, in Pocket, in m’n plaknotities, in Facebooks ‘opgeslagen links’, in de apps op m’n iphone (notities, herinneringen). Hoe vind ik nog structuur in alle recepten nu ik niet meer alles in een uitpuilende multomap bewaar? Hoe ga ik onthouden wat ik nog wil eten en waar haal ik het recept vandaan?
Linktofood ben ik begonnen om al die links te ordenen en aan te vullen.

Boodschappen doen
Een recept uitvoeren begint met boodschappen doen. Ik woon in een stad met het grootste aanbod aan winkels en markten in Nederland en als je weinig tijd hebt kun je het laten bezorgen. Zo ontving ik een hele poos op zaterdagochtend een houten kratje met verse groenten en fruit en extra lekkers zoals brood van Menno of een kruidenolie van Walter Abma. Dat wordt dan voor je geregeld door De Krat. Maar op een gegeven moment ruilde ik De Krat in voor dansles, gitaarles, een Cineville- en We are Public-abonnement en deed ik weer meer boodschappen op de markt en soms ook in webshops.

– de markt
Struinen op de Europese markten, lokale producten inkopen, proeven, snoepen. Heerlijk om te doen tijdens je vakantie, maar ook gewoon in je stad of dorp. Ik ga op zaterdag naar de biologische markt op de Noordermarkt in Amsterdam voor fruit, groente, kaas, vlees en vis. Er zijn ook kramen met alleen geitenkaas of paddestoelen (goede combinatie trouwens).
Op zaterdag kun je ook naar de Zuidermarkt, de jongens van Brandt & Levie verkopen daar naast hun gedroogde worsten (venkel, peper) en pancetta iedere week een andere soort worst. De laoschaosworst is tot nu toe favoriet (o.a. met dille en peper). Ze hebben nu hun eigen slagerij in de Amsterdamse Houthavens. Verder staan er op de Zuidermarkt Vis van Henry, kaas van Erik, noten, frambozen en een kraam van Raïnaraï met hun eigen raz el hanout, en nog veel meer.
Op woensdag is er een boerenmarkt op het Haarlemmerplein, daar staat Vis van Henry ook.

– winkels
Doordeweeks ga ik naar de winkels van Estafette of Ekoplaza voor groente, rijstemelk, meel en schoonmaakspullen van Ecover. Maar nog vaker ga ik naar Marqt voor vers fruit, groente, vlees, vis, Tons majoneis en pasta van De Cecco (free delivery boven de 50 kilo:-) Biologisch vlees haal ik wel eens bij Siem van der Gragt en alle Aziatische producten bij Hong Kong Superstore in de Kinkerstraat of op de Nieuwmarkt. Als ik veel tegelijk wil inkopen ga ik naar de grote Wah Nam Hong vestiging in Duivendrecht. Brood bak ik zelf met biologisch meel (tarwe, rogge, volkoren, spelt). De korenmoolen in Santpoort is op zaterdag open en via het web kun je alles kopen bij De Zuidmolen.

– online
Bij de Lindenhoff kun je ook vanuit huis bestellen. Als je bijvoorbeeld pulled pork wil maken en een groot stuk varkensschouder nodig hebt. Handig om in een keer je diepvries te laten vullen met verschillende vleessoorten en pluimvee. Koop een koe of koop een varken heb ik nog niet geprobeerd, maar staan op de verlanglijst.
Noten en havermout voor de granola en kruiden bestel ik online bij Pit & Pit.
En MSG-vrije bamisoep van Koko (pepper crab en laksa Singapore zijn favoriet) is verkrijgbaar bij Amazing Oriental.

– lijstjes
Ik hou van bijhouden. Wat ik uit de kookboeken kook, vind je hier.
En wat ik in november 2010 t/m einde 2015 at, vind je hier.

Advertenties

Een gedachte over “Over Linktofood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s