2014

januari – Eten bij Toscanini, Répéré, Ko Chang. Lunch bij Mangiare en ook K kookt een paar keer
februari – Pulled pork in Aan de Amstel, verse tortellini gevuld met pompoen, dry beef floss van Poh, skrei bij Café Vrijdag en veel koolhydraten in Wengen
maart – Eten bij Ko Chang, 2x Buffet van Odette, Il Pecorino, The White Elephant – diner voor oma C en een bonenburger
april – Burgermeester, Hanneke’s Boom, De Zwijger en m’n eerste kapsalon
mei – Veel uit eten geweest: Rollende keukens, BAUT, Christophe, Beddington’s, Il sogno, Vork en Mes en Billy’s Thai
juni – Festivalmaand, eten in het Muziekgebouw, in de Smoeshaan, het Vondelpark, EYE of thuis
juli – Birthday dinner in Londen, lunch in Moro, vakantie in Schotland
augustus – De maand begonnen met lunch in Cambridge – ossentongkroket (op de laatste dag van de vakantie). Daarna weer veel thuis gekookt, o.a. uit Bismillah Arabia en van foodblogs zoals I am a foodblog en ztrdg.
september – Vietnamese loempia’s, cannelloni met kip, maïs, ricotta en munt, Bridges en Paradijs, koken voor 30 mensen
oktober – Masak habang, pecri terong, eten in Marres kitchen in Maastricht, worst van De Pasteibakkerij, krantzcake van Ottolenghi, bedelaarskip, Foodhallen
november – Koken uit kookboeken: Bismilla Arabia, Ching’s snelle Chinese keuken, Pho Bo Dac Biet, kip in pekelbad
december – Kerstdiner in Lloyd hotel, hamburger bij Hannekes boom en koken uit De Souk, Home Baked en Plenty More, meer kerstdiners in Rotterdam en Roermond en vele gangendiners in Selva/Dolomieten

woensdag 1 januari
pompoenrisotto en linguine bolognese

donderdag 2 januari
pompoencurry met garnalen

vrijdag 3 januari
Mi Pad Ka bij Ko Chang

zaterdag 4 januari
piadina met tomatensaus (tomaten een uur roosteren en fijnmixen met basilicum en munt), geroosterde krieltjes en dorade, zwarte linzen met champignons en groene kool, geconfijte ui met cranberry

20140107-074856.jpg

zondag 5 januari
pasta uit de krat, geroosterde koolraap met salie. k maakte salieboter en bakte wat Schwarzwälder Schinken

maandag 6 januari
geroosterde aubergine met za’atar en chilivlokken, meegeroosterd: rode paprika en kippenbout van marqt, lamsshoarma uit de krat gebakken met kardemom, koriander- en komijnzaad en cayennepeper met gestoofde en geconfijte venkel

dinsdag 7 januari
kleine pasta met doperwten, gerookte zalm en makreel

woensdag 8 januari
Weer aubergine geroosterd en een bolle courgette en pastinaak, er was nog een kippenbout. Erbij quinoabulgurmix en avocado

donderdag 9 januari
Rijstcakes (koeling toko) met babypaksoi en minimaïskolfjes, tahoe en gedroogde garnalen

vrijdag 10 januari
zilvervliesrijst, door K gemarineerde kogelbiefstuk (gegrild op een stokje), broccoli en paprika gebakken met ui, laos, gember, lombok en trassi

zaterdag 11 januari
Linguine, spinazie, pancetta van Brandt&Levie en taart van K

20140112-085610.jpg

zondag 12 januari
Eten bij Repéré: spekbokking met knapperige boerenkool / Skrei met geroosterde jonge prei / Bergense blonde met peer en notenbrood

maandag 13 januari
2 boterhammen voor de film. daarna volkoren rijst met garnalen, ui, knoflook, rucola, tomaat

dinsdag 14 januar
 kleine pastabolletjes met broccoli en inktvis

woensdag 15 januari
groene kool gebakken met raz el hanout en kikkererwten, couscous en gebakken zalm

donderdag 16 januari
als gisteren zonder zalm maar met kippenbout / geroosterd met raz el hanout en venkel

vrijdag 17 januari
champions, kool en kip

zaterdag 18 januari
In Zouthaven: scholfilet met roseval en groente

zondag 19 januari
biefstukpuntjes gebakken met groene curry, andijvie en parelgort

maandag 20 januari
frites uit de oven, gehaktballetjes, gekookte bloemkool met nootmuskaat

dinsdag 21 januari
noedels met Chinese kool, taugé en de gehaktballetjes van gisteren

woensdag 23 januari
te druk om te koken: pizza en sla van marqt. extra paprika, courgette en pistachenoten

donderdag 24 januari
Lunch met tortellini gevuld met pompoenboter en chiliboter bij Mangiare / diner Turkse pizza op R’dam CS

20140123-231630.jpg

vrijdag 24 januari
Zin in groente. Daar heb ik te weinig van gehad. Pompoen geroosterd, broccoli gekookt. Fijn gemaakt en gemengd met gebakken ui en knoflook en ricotta. Cannelloni gekookt en gevuld met groentemengsel. Boter gesmolten met gedroogde chili en salie. Daarom nog flink laten bruisen en over de cannelloni gegoten. Parmezaanse kaas erover. Klaar. Goddelijk.

20140126-005032.jpg

zaterdag 25 januari
Kiete bakt cake, ik braad varkensschouder, stoof zuurkool en bak platte broodjes. Met wortelpompoenchutney. Cake met chocola en botercrème toe

zondag 26 januari
puree van aardappel en pompoen in de oven met zuurkool en parmezaanse kaas, varkensschouder verwarmd met gestoofde rode ui

20140126-230044.jpg

maandag 27 januari
met Marieke eten bij Toscanini. Na gefrituurde olijven: babyoctopus op bruscetta, kalfstong en beenmerg, fegato met meiknol en snijbiet, fusili met sepia en inkt

dinsdag 28 januari
Geroosterde bataat, tortellini gevuld met pompoen en salie van Nonna Peppa, gebakken biefstuk met salie, rucola en parmezaanse kaas

woensdag 29 januari
Geroosterde koolraap (gemengd met citroensap, olijfolie, paprikapoeder), kippenvleugels (gemengd met citroensap, olijfolie, gemalen korianderzaad), zwarte rijst gebakken met ui, knoflook en een beetje witte kool

donderdag 30 januari
noedels met champignons, wortel, gember en ei

vrijdag 31 januari
chips en tucs bij de borrel, laat op de avond loempia’s, garnalen en dikke frites op de dansvloer van Bo Cinq

zaterdag 1 februari Aan de Amstel met Marijke en Ton: pulled pork met zuurkool en hot relish, gestoomde makreel met soufflé en shrimp butter, hot madeleines

zondag 2 februari verse tortellini met pompoen en botersaliesaus. gegrilde witlof en lamsworst

maandag 3 februari Frites uit de oven (K snijdt ze) met cajunkruiden, gegrilde kip van marqt, spruiten, wortel, spitskool met rode ui, appelazijn en citroen en chilipeper

dinsdag 4 februari Een lasagne met verse pastavellen, prei, groente van gisteren, parmezaanse kaas en ipv bechamelsaus ricotta met melk en citroensap

woensdag 5 februari parelcouscous, rookworst, gegrilde aubergine met granaatappel, munt en yoghurt

donderdag 6 februari Indo-eten van Kediri

vrijdag 7 februari Vooraf: gerookte zalm, koolrabi, olijven, spruitjes met mieriksworteldressing. Daarna: de tortellini van zondag met saliebotersaus en parmezaanse kaas20140207-234136.jpg

zaterdag 8 februari Lunch: gele biet met verse geitenkaas en sjalot. Diner: Rendang van kalfspoulet met gele kleefrijst en bloemkool. Recept is van Poh

zondag 9 februari Zelfde als gisteren

maandag 10 februari Pasta (kort en breed en hol) met Tiroler Speck, spinazie. ei en Parmezaanse kaas

dinsdag 11 februari Bij café Vrijdag: skreifilet met linzen en groene kool, canoli met mascarponekaneelmousse en gepocheerde peer

woensdag 12 februari Rode rijst met gestoofde inktvis en prei

20140216-073112.jpg

donderdag 13 Zelfde als gisteren maar met een gepocheerd ei

vrijdag 14 februari Rijst, doperwten, kip en pancetta

zaterdag 15 februari kruimelvlaai bij Hendry, bijensteek en ossenstaartsoep bij Toon en Riet, champignonsoep bij Petra en Karel en nog laat: ovenfrites, geroosterde boerenkool en een halve hamburger

zondag 16 februari aardperensoep met doperwten, runderstoofvlees in tomatensaus met pasta

20140217-080303.jpg

maandag 17 februari Bami met paksoi, oesterzwammen en kibbeling

20140217-234126.jpg

dinsdag 18 februari hotpot bij Kayan met dimsum van Het Oosten

woensdag 19 februari Rijst met boerenkoolchips en rookworst

donderdag 20 februari gehaktballetjes gerold in homemade paneermeel, spaghetti, venkel en paprika

vrijdag 21 februari bami en mihoen met broccoli in groene curry, skreifilet en tomaten en wat gerookte zalm

zaterdag 22 februari Wengen! volkorenrijst met doperwten, champignons en verse zalm

zondag 23 februari lunch: röstirolletjes met kruidenkast en salade

20140223-202520.jpg

’s avonds noedels met varkensvlees, wortel, courgette en cashewnoten

maandag 24 februari rijstsalade met feta en tomaat, noedels van gister met extra spek, ui en prei

dinsdag 25 februari lunch: rookworst met pommes frites

20140225-211224.jpg
diner: kaasfondue met ‘fonduebrood’, paprika, spruitjes en veldsla

20140226-075349.jpg

woensdag 26 februari Lunch in de Häksehüsli met macaroni, aardappel, room en appelmoes

20140227-213641.jpg
Diner: pizza met artisjokkencrème, kaas en artisjokkenbodems bij Pajazzo

donderdag 27 februari Lunch in hotel Jungfrau: rode linzensoep en apfelstrudel met vanilllesaus

20140227-213932.jpg

20140227-214001.jpg
Diner: veldsla met tomaat en feta, beetje zilvervliesrijst, gebakken spek met spruitjes en paprika

vrijdag 28 februari Tomaten en feta onder de grill, spaghetti, spek, broccoli en parmezaanse kaas

zaterdag 1 maart

Ko Chang: loempia’s en pad thai met garnaal, inktvis en witvis

zondag 2 maart
pasta, gestoofde rode kool met appel, appelciderazijn, kappertjes en ansjovis, geroosterde chiogga biet, biefstuk en Zwitsers spek

maandag 3 maart
geroosterde bataat. wortel, broccoli en kipfilet in groene curry

dinsdag 4 maart
geroosterde bataat, tomaat met braadworst en sla met kikkererwten

20140304-211439.jpg

woensdag 5 maart
geroosterde aubergine, gebakken meiraap met tijm en appelciderazijn, tomatensaus, pasta en gehaktballetjes (rundergehakt, oud brood, nootmuskaat en peterselie)

donderdag 6 maart
pastavellen gevuld met spinazie en vier kazen (mozzarella, jonge kaas, parmezaanse kaas en cottage cheese), tomatensaus en nog wat kaas erover en 20 minuten in de oven (200˚C)

vrijdag 7 maart
Gisteren en vandaag vegetarisch. Bonenburger van witte bonen, brood en ei met pita en geroosterde groenten (snel maken voor Fairytales/Het Nationale Ballet)

zaterdag 8 maart
Diner voor oma C, oma J en Xiomara. Kiete maakt bouillon met dimsum, babyoctopus en taugé, ik kip gestoofd in misokokosmelk met bami en gestoomde verse tahu. Dessert van K gefrituurde sesamballen gevuld met chocola

zondag 9 maart
beetje spaghetti Riet en bami met misokokoskip van gister

maandag 10 maart
misokokoskip met courgette, wortel en zilvervliesrijst

dinsdag 11 maart
gegrilde zalm met miso en honing, sugar snaps (gekookt en daarna gebakken met ui en misohoningsojasaus) en penne

woensdag 12 maart
Bummino calzone bij Il Pecorino in Amsterdam Noord

donderdag 13 maart
linzenaardappelsoep met spek en alfalfa

vrijdag 14 maart
van Stach: ravioli met aubergine, ricotta, pecorino en basilicum/stokbrood met beenham/worteltaartje

zaterdag 15 maart
gefrituurde spiering met gekookte aardappel

zondag 16 maart
quinoa met kippendij gemarineerd in citroensap met gestoofde wortel en tomaat

maandag 17 maart
witte rijst met gebakken groente (broccoli en wortel), saté en garnalen

dinsdag 18 maart
ovenfrites, artisjokken, wortelsalade met sjalot en tuinbonen, runderhamburger

woensdag 19 maart
ovenfrites, rauwe venkel en roodlof met avocadodressing, verse makreel kort gebakken

donderdag 20 maart
sardines uit oven met geroosterde tomaat en venkel

vrijdag 21 maart
poussin van Juliet bij Buffet van Odette

zaterdag 22 maart
Thaise vissoep van ztrdg

20140323-072804.jpg

zondag 23 maart
avocado met rucola en Hollandse garnalen / courgettepizza met parmezaanse kaas en chili

maandag 24 maart
spaghetti met geroosterde pompoen, tuinbonen en bacon

dinsdag 25 maart
viergangenmenu bij The White Elephant:
Cocktail
~
Amuse: koude Thaise kruidenthee (met biefstukreepjes, knoflook en groene pepertjes)
~
PEARLS OF WHITE ELEPHANT mix van diverse voorgerechten (waaronder ‘mieng kham’ op een blaadje van de (wilde betel)peperplant. Met sjalotjes, rawit, gember, knoflook, limoen, geroosterde pinda’s en gedroogde garnalen. Viskoekjes, saté en weer bief
~
YAM SOM O
frisse pomelosalade met stukjes kip en garnalen
~
GAENG TE POO
knapperige victoriabaarsfilet met morning glory in een saus van rode curry, citroenblad, tamarinde, palmsuiker, bergamot en pinda’s / met kleefrijst
~
PURE LADY
bananen in lauwwarme kokosmelk met vanille-ijs

woensdag 26 maart
soep van het weekend met geroosterde pompoen en inktvis / avocado met gebakken ei en sojasaus

donderdag 27 maart
Met Marieke eten bij Buffet van Odette: makreelsalade met appel vooraf. Daarna onglet met roodlof, groene kool en aardappel

vrijdag 28 maart
chips van Burt’s bij de borrel, Madeleines met warme chocomelk bij de film en thuis rode ui, wortel, parelcouscous en gerookte forelfilet in kokossoep

zaterdag 29 maart
lunch in café-restaurant Amsterdam: Salade met burrata, carrot cake, nootjes. IJsje van Yscuypje. ’s Avonds: lamsvlees uit tajine met tomaat, ingelegde citroen en couscous.

zondag 30 maart
gebraden kip van Marqt, frites uit de oven, spinaziesalade met dadel, rode ui in azijn, amandel en pistache, sumak en chili. En gegrilde groene asperges

20140331-093407.jpg

maandag 31 maart
parelcouscous met kip van gisteren, groene asperges

dinsdag 1 april
in Westerpark met Sarah Faye stokbrood dippen in auberginesalade en humus met avocado

woensdag 2 april
pasta met gehaktballetjes in tomatensaus, spinazie, rauwe venkel, gegrilde asperges, zwarte olijven en mozzarella met citroensap en olijfolie

20140403-055406.jpg

donderdag 3 april
wakamé, doperwten en spekbokking

vrijdag 4 april
hamburger met frites, kokosmakroon bij De Ysbreeker

zaterdag 5 april
gekonfijte venkel met rode ui, ansjovis, peterselie en doperwten / geroosterde aubergine en zoete aardappel met za’atar / stukje spekbokking

zondag 6 april
in Roermond: groentesoep van de slegter / parelgort met bolognesesaus – wel lang gestoofd maar zonder wijn en met champignons, paprika en olijven / bitterkoekjespudding van Mona met slagroom

maandag 7 april
spinaziericottataart met vers bladerdeeg van Marqt

dinsdag 8 april
tussen rennen en film in: quinoa met broccoli, pompoenpitten en gehaktballetjes in ‘eendensaus’ met rozemarijn, tijm

woensdag 9 april
huid van verse makreel met gasbrander geblakerd, saus van sojasaus, sesamolie en oestersaus, zilvervliesrijst en geroosterde wortel en zoete aardappel

20140411-123944.jpg

donderdag 10 april
met collega’s eten bij Burgermeester: wildezalmburger met geroosterde groenten en sla

vrijdag 11 april
borrel met borrelplank bij bar Mick met Annemarie en melanzane bij Hanneke’s boom met Maarten

zaterdag 12 april
pizza (zelfgemaakt deeg uit de vriezer):
– tomatensaus, sperziebonen, olijven/kappertjes/peterselie, mozzarella (van Bella Storia)
– gorgonzola en mortadella
– tomatensaus, asperges, ansjovis en mozzarella

20140413-221346.jpg

20140413-221401.jpg

zondag 13 april
gekookte aardappels, asperges beetgaar gekookt en gegrild met gorgonzola, roomboter, noten en kwarteleitjes

20140413-221526.jpg

maandag 14 april
pad thai met kip, garnalen, inktvis, sperziebonen, doperwten en taugé, koriander en geroosterde pinda’s

20140414-222804.jpg

dinsdag 15 april
mie van Miriam met kool, wortel, champignon en gestoofde tofu. chocoladeijs van frozen Dutch

woensdag 20 april
aardappel, zoete aardappel, …

donderdag 21 april

vrijdag 22 april
Eten in De Zwijger: hamburger met frites, bread and butter pudding

zaterdag 23 april
Worst van Brandt & Levie

zondag 24 april
aspergesoep, lambs rack met tapenade uit de oven, krieltjes, spinazie met citroen. toe: vanille-ijs met warme bessen

maandag 25 april
gehaktballetjes met raz el hanout, tomatensaus met gepocheerd ei en pasta

dinsdag 26 april
lammetje met honing, tijm. witte rijst, spinazie en doperwten

woensdag 25 april
Bij Marieke: Vietnamese rauwe loempia met rijstvellen. En appeltaart van Miriam

donderdag 24 april
kippendij ingewreven met ketjap, ketchup en honing, half uur in de oven. rijstvermicelli met paprika en paksoi. en komkommer met rode ui en azijn

vrijdag 25 april
om een uur of 11 ’s avonds: Griekse pita met falafel en knoflooksaus van de Avondwinkel

zaterdag 26 april
Mijn eerste kapsalon

zondag 27 april
miniparelcouscous, kipgehaktballetjes met olijven en courgette, gebakken courgette en broccoli – chocoladeijs

maandag 28 april
parelcouscous, gegrilde kipfilet, gebakken pompoen en broccoli met kiemen en garnalen – chocoladeijs

dinsdag 29 april
zelfde als gisteren + appel in bladerdeegtaart van le fournil

woensdag 30 april
gegrilde asperges met citroenzeste en peterselie, Thaise viskoek van Henry

20140501-080446.jpg

donderdag 1 mei
pizza van de nieuwe pizzasteen

2014 1 mei - pizza

vrijdag 2 mei
gegrilde makreel met rabarber en krieltjes

makreel met rabarber

zaterdag 3 mei
lunch bij Vork en Mes in Hoofddorp
– asperges, sla, gepocheerd ei met haverdressing en Indische kers
– zeeduivel met oerpeen en bietenpuree
– chocolademousse, citroensorbet, kletskop, muntolie, rabarber en Indische kers

20140503-210741.jpg

20140503-210758.jpg

’s Avonds: ovenfrites Raya – worst van Brandt & Levie, oa met foelie – spinazie met rode ui

zondag 4 mei
Raya ovenfrites (met mayo en rabarber) – gegrilde aubergine en courgette – schnitzel met za’atar

maandag 5 mei
rauwe Vietnamese loempia’s (mihoen, taugé, tahoe, koriander, munt, verschillende kiemen, pindasaus, pinda’s, komkommer, paksoi

dinsdag 6 mei
pasta met avocado, citroen, munt en olie, sperziebonen en bloemkool /drumsticks uit de oven met gehakte knoflook en gember, honing

woensdag 7 mei
aubergine gebakken met paprikapoeder, geroosterde bloemkool, zwarte kleefrijst, rucola en pijnboompitten

donderdag 8 en vrijdag 9 mei
pizza / gorgonzola, prosciutto, gerookte zalm, mozzarella, olijven
salade met avocado en paprika en citroen

zaterdag 10 mei
sushi. favoriet: haring in sojasaus en sesamolie met krokante zalmvel

20140511-233649.jpg

zondag 11 mei
Food Film Festivaldiner: asperges met amandelpuree en duxelles/prei met boudin blanc van leghaan/geitenkaas met rabarber en mosterdblad/rijstebrij met citrus en advocaat

20140511-233921.jpg

maandag 12 mei
bij Roland verschillende salades van Venkel, Albert Cuypstraat

dinsdag 13 mei
Drie gangen bij Christophe met kaassoesjes, amuse van gamba met avocado, gepekeld Angus beef met waldorfsalade erin en worteldressing, parelhoend met polenta en spinazie, citroensorbet, brownie met chocola

woensdag 14 mei
niet veel: misosoep met snijboon en so-oen om 5 uur, kwark met rabarber en granola om 9 uur en een hazelnootreep van Tony

donderdag 15 mei
Voor HF Academy: Pad Thai met kip bij Billy’s Thai met collega’s

vrijdag 16 mei
zak Burt’s Thai sweet chili. Om een uur of 11 nog wat komkommer met avocado

zaterdag 17 mei
op het podium van Luxor theater ihkv Operadagen Rotterdam: aardappelsoep, stoofvlees met aardappels en gegrilde courgette en tomaten

zondag 18 mei
Beddington’s: brandade met appel, dillesaus, gepocheerd ei / kabeljauw met sojajus met gember en citroengras, wakamépuree, mangochutney, groente / citroensorbet, mousse met limoncello, slagroom, kletskop met peper

maandag 19 mei
risotto met snijboon, parmezaanse kaas, citroen, munt en basilicum / gerookte makreel / geroosterde tomaat

dinsdag 20 mei
Voor Ben Frost, eten in BAUT: salade met babyartisjok en rauwe groene asperge en gepocheerd ei / coquilles met avocadopuree, mangogel met rode peper en zoetzure wortel en taugé / lamskotelet met aardappelmousseline

woensdag 21 mei
Voor Arthur in de Onderzeebootloods eten bij Marijke en Ton: sla met pijnboom- en pompoenpitten, spelt en tuinbonenpasta met andijvie en ansjovis, geroosterde tomaat / rabarber met granola, aardbei en bosbessen

donderdag 22 mei
Voor East Shadow in Den Haag: Il Sogno in de Koningsstraat – pizza margherita, pizza tartufo en insalata mista

vrijdag 23 mei
Voor Faust: Gebakken rijst met varkensvlees bij Mae Somji in de Koningsstraat

zaterdag 24 mei
Aspergesoep van de slegter, asperges met ei, ham, bosuil, botersaus en krieltjes, bitterkoekjespudding in Roermond

zondag 25 mei
worst van Brandt & Levie, aardappel uit de oven, geroosterde tomaten, gegrilde asperges

maandag 26 mei
pastabolletjes, broccoli en snijboon met ricotta, spekjes, bietensalade met bosuil.

dinsdag 27 mei
kippendij met ketjap, soyasaus en rijstazijn. geroosterde bataat en aardappel en gegrilde courgette

woensdag 28 mei
gegrilde asperge met olie, limoen en munt, puree van bataat, spekjes en gefrituurde aubergine, spekjes en gerookte forel

20140529-163946-59986398.jpg

donderdag 29 mei
pita met hamburger gemaakt door K., kakfsvleesragout, komkommersalade met rode ui, doperwten

vrijdag 30 mei
Rollende keukens met K: bloodhound – sprinkhaan- loempia met meelworm- chicken bun – eend op z’n Grieks – Hongaarse donut met hazelnootpasta

20140531-085733-32253436.jpg

zaterdag 31 mei
ravioli van Marqt met tomatensaus van K, gegrilde asperges, basilicum, parmezaanse kaas, geraspte scamorza

zondag 1 juni
Opening Holland Festival, maar wat at ik?

maandag 2 juni
Bimhuis: zeebaars, asperges, tuinbonen, gekookte rosevalaardappel en rucola

dinsdag 3 juni
gegrilde makreel, quinoa en broccoli

woensdag 4 juni
M kookt: pad Thai met kip en noten. viskoekje van Henry

donderdag 5 juni
in tomatensaus gestoofde asperges en kibbeling met aardappelbataatpuree met basilicum

vrijdag 6 juni
in bimhuis: parelgort, cassavepuree, schol, varkenshaas, venkel, sla

zaterdag 7 juni
M kookt ovenschotel met pasta, zalm, gegrilde courgette en aubergine, tomaat en broccoli, kaas, broodkruim

zondag 8 juni
Borrel bij Fier met frites, brood, worst, burrata. Thuis: rest van gister

maandag 9 juni
M maakt ovenschotel: makreel, gerookte zalm, spinazie, aubergine, krieltjes, ei

dinsdag 10 juni
bimhuis: scholfilet, spelt met champignons, rode biet, sla

woensdag 11 juni
tajine: bataat, wortel, paprika, makreel

donderdag 12 juni
bimhuis: noodles met kidneybonen en pindasaus, gestoofde andijvie, geit met kurkuma, witte rijst, sla met snijbiet

vrijdag 13 juni
M kookt: pasta met tonijn en spinazie en pijnboompitten

zaterdag 14 juni Bimhuis: aardappelballetjes, tuinbonen met lekkere kruidige roomsaus, kerrieaardappelen, tortellini, sla, kip in curry

zondag 15 juni
laksa met pindakaas en garnalen en kip

maandag 16 juni
sla met tuinbonen noten en geitenkaas en kiemen, worst, aubergine en tomaat, ovenfrites

dinsdag 17 juni
x

woensdag 18 juni
x

donderdag 19 juni
krabbetjes en bami rames van Fong Ling

vrijdag 20 juni
sushi van Jo Sushi

zaterdag 21 juni
couscous met gestoofde varkenskotelet, tomaat en ingelegde citroen

zondag 22 juni
pasta met worst, tomatensaus en broccoli

maandag 23 juni
garnalen, groene asperges en zilvervliesrijst

dinsdag 24 juni
EYE: dinerpakketje met pastasalade met geitenkaas en gerookte kip en een stukje quiche

woensdag 25 juni
India Picnic: salade met kip en kikkererwten

donderdag 26 juni
cassoulet van ztrdg

vrijdag 27 juni
Smoeshaan: boeuf bourguignon en tiramisu

zaterdag 28 juni
Mexicoworst van Brandt & Levie met ovenfrites, sla, tomaat en feta

zondag 29 juni
Afscheidsdiner Pierre in Hotel de Goudfazant
charcuterie, bieten met zalm, artisjok met basilicummayonaise

maandag 30 juni
Couscous met gestoofde groenten (oa bloemkool) en gekonfijte citroen
Zelf pita gemaakt. Lekker.

20140705-230214-82934990.jpg

20140705-230216-82936921.jpg

dinsdag 1 juli
BBQ in mediacafé!
kip, garnalen, burger, sparerib, salades

woensdag 2 juli

donderdag 3 juli
walking dinner opening TivoliVredenburg
risotto met truffel en gepocheerd ei, sashimi, beef, cocktail met yuzu, panna cotta

vrijdag 4 juli

20140705-230800-83280038.jpg

zaterdag 5 juli
Pad Thai met garnalen in King’s Arms, Londen

zondag 6 juli
Bij Leo: watermeloen met feta en basilicumsalade, verse springrolls met pindasaus

maandag 7 juli
lunch bij Moro:
courgette feta fritters
roast chicken met fattoush, wortel en tomaat
thuis: chocoladetaart en meringue van Ottolenghi

dinsdag 8 juli
Italiaanse rijst, bloemkool, wortel en spekjes in tomatensaus

woensdag 9 juli
sla met dadels, geroosterde pita en noten
gegrilde makreel
gefrituurde garnalen – speciaal beslag van K met chilisaus en cayennepeper

donderdag 10 juli
geroosterde aardappels, courgette en aubergine met worst

vrijdag 11 juli
Vakantie UK:
Bangkok Bistro in Penrith
ganaeng panang met pork en sticky rice

zaterdag 12 juli
lunch in Lochleven Seafood Café: bruine krab, langoestines en mosselen in cider

20140712-222925-80965931.jpg

20140712-222927-80967388.jpg

diner in de chalet: fussili met spinazie en spek

20140712-223022-81022904.jpg

zondag 13 juli
geroosterde aardappels, gekookte maïskolf, kip ingesmeerd met sojasaus, honing en citroensap en stukken citroen onder het vel

20140714-223300-81180632.jpg

maandag 14 juli
Meatless Monday
lunch in The Crofter, Fort William: geitenkaas en rodeuitaartje met sla
diner in de chalet: zomerratatouille met courgette, rode paprika, tomaat, ui, Italiaanse kruiden, chilivlokken, bosui, peterselie en wat citroen van gisteravond

20140714-223734-81454021.jpg

Ondertussen fetaspinazierollen met knoflookmuntboter gemaakt. Uit Homemade Zomer

20140714-223729-81449716.jpg

20140714-223731-81451094.jpg

dinsdag 15 juli
de fetarollen dus, met muntmeatballs (de village shop in een paar gehuchten verderop was al gesloten, maar ging toch nog voor ons open), bloemkool en wortel met raz el hanout. alles in de oven

20140716-231545-83745678.jpg

woensdag 16 juli
lamschouder met rozemarijn en knoflook, geroosterde aardappels, groene linzen met ui, champignons en spinazie. toe: clafoutis met kersen en wat banaan, appel, mango, aardbei en granaatappelpitten

20140716-231547-83747361.jpg

20140716-231549-83749178.jpg

donderdag 17 juli
Zelfde als gisteren, alleen is de andere helft van de lamsbout een hele dag gemarineerd en maakte ik er bloemkool met peterseliemuntpesto bij (+ pijnboompitten, olie, citroensap, peper en zout)
& een stukje clafoutis

20140717-210141-75701989.jpg

vrijdag 18 juli
linguine met tomatensaus, gebakken prosciutto, peterseliepesto, little gem met feta, limoen en olie, olijven

20140718-210949-76189589.jpg

zaterdag 19 juli
fish en chips in thurso voor we de ferry naar Orkney opgaan

zondag 20 juli
Ferry Inn: crabcakes en in prosecco gepocheerde zalm met tomatengembersaus

maandag 21 juli
Koken bij de tent: broccoli tomaat knoflook chorizo en penne

dinsdag 22 juli
Bij de tent: gnocchi met bacon paprika en ui

woensdag 23 juli
In de böd: geroosterde aardappels, gebakken bacon met paprika courgette en ui

donderdag 24 juli
Pierhead restaurant in Voe: seared scallops met lime tomaten en sojasaus frites. mosselen vooraf en sticky toffee pudding toe

20140803-195642-71802208.jpg

vrijdag 25 juli
In de böd: geroosterde kip met wortel en citroen. gebakken groene asperges, babymaiskolf, peultjes met chili. rijst

20140803-195643-71803804.jpg

zaterdag 26 juli
Zelfde als gisteren met extra gebakken tomaat

zondag 27 juli
Verjaardagsdiner van K in Burrostow House: vissoep met toast en rouille, gebraden varkenslende met verschillende groente en aardappel, rabarbertaart

20140803-195649-71809435.jpg

maandag 28 juli
pasta met gehaktballen, groente en tomatensaus

dinsdag 29 juli
zelfde als gisteren, aangevuld met worst

woensdag 30 juli
fish & chips in de haven van Lerwick, Shetland als late lunch. op de boot naar Aberdeen wat pastasalade met spinazie van de Tesco

donderdag 31 juli
Indiaas diner in Sutton eindigt in slechte Indiase film

vrijdag 1 augustus
Lunch in Cambridge met Leonora bij The Punter’s House: potted crayfish en crab, chips, kroket met ossentong, geroosterde kip met aardappel. Diner: wat haverkoekjes, snack-a-jacks en chips in de auto

zaterdag 2 augustus
Gegrilde makreel, spinazie gebakken met knoflook, ui en Mme Jeannette, rijst

zondag 3 augustus
Restje van gisteren + in honingsaus gestoofde aubergine (recept Claudia Roden via NRC)

maandag 4 augustus gnocchi met knoflook en salie, venkel met ui en mierikswortelmosterd, tomaat met peperdressing

dinsdag 5 augustus 4 pizza’s gemaakt
– cervelaatworst, kerstomaat, rode ui, parmezaanse kaas
– spinazie, ei
– mortadella, schimmelkaas, mozzarella
– beetje mortadella, kerstomaat, rode ui, parmezaanse kaas, schimmelkaas, mozzarella

20140806-092951-34191992.jpg

20140806-092746-34066310.jpg

20140806-092748-34068039.jpg

woensdag 6 augustus
quinoa, gegrilde runderhamburger, gegrilde aubergine, courgette, kerstomaat en rode ui met za’atar, chilivlokken en olie

donderdag 7 augustus
kip in klei, lontong met gebakken paksoi

vrijdag 8 augustus
Uit Bismillah: shakshuka (spinazie en ei) en kisir – bulgur met tomaat en kruiden

IMG_2722.JPG

zaterdag 9 augustus
gegrilde zwaardvis, labneh met groene peper, uitgeknepen tomaat en olie, bulgur van gisteren en zelfgemaakte pita

IMG_2721.JPG

zondag 10 augustus
gestoofde baby-inktvis in rode ui, tomaat, paprikapasta (2 uur op zacht vuur), linguine, gesmoorde gele paprika met ansjovis

maandag 11 augustus soep met kokosmelk, citroengras, paprikapasta, tofu en groenten (venkel, gele paprika, champignons) en gamba’s met noodles

dinsdag 12 augustus worst van B&L en courgettekoek met aardappel en raz el hanoutIMG_2737.JPG

woensdag 13 augustus
rode rijst (black venus rice-seggiano), saus van romatomaten, cavolo nero, sjalot, paprikapasta en wat gehakt

donderdag 14 augustus
frites uit de oven bestrooid met truffelzout, gegrilde gele paprika met cavolo nero, avocado, peterselie, gegrilde tomaten en gegrilde varkensfilet

vrijdag 15 augustus
eten bij Ko Chang: mi pad met gamba’s

zaterdag 16 augustus
Teriyaki chicken van I am a foodblog met witte/rode rijst en zoetzure komkommer en rode ui

zondag 17 augustus
Gegrilde makreel, ovenfrites met truffelzout, gemengde sla met tomaat, olijven en parmezaanse kaas

maandag 18 augustus
Een recept van Kokkie Blanda voor sambal goreng telor aangevuld met gestoofde tomaat en gebakken paprika. Met platte rijstmie.

IMG_2757.JPG

dinsdag 19 augustus
Julia Childs’ courgette tian met rijst, een lamskebabspies van Marqt en wat sla. De tian vond ik niet zo lekker. Te zoet..

woensdag 20 augustus
Taiwanese meat sauce – met venkelzaad, szechuan peper en kaneel maar zonder de wolkenoortjes -, rijstnoedels, gebakken wortel en prei

donderdag 21 augustus
ovenfrites, geconfijte venkel, spekblokjes, salade van tomaat en avocado met granaatappelmelasse

vrijdag 22 augustus
kibbeling met ravigotesaus van ern viskraam in Harlingen. en een appel

zaterdag 23 augustus
barbecue met biologische hamburgers en versgevangen zeebaars, pastasalade met pesto, rucola, tomaat, stokbrood

zondag 24 augustus
terug van Vlieland, laat op de avond: bamisoep met ei

maandag 25 augustus
Samosa met vulling van aardappel en spinazie en raita

dinsdag 26 augustus
ovenfriet, runderhamburger van Lindenhoff, mixsla met kerstomaten en parmezaanse kaas, gekookte broccoli

woensdag 27 augustus
spaghetti met gehaktsaus en parmezaanse kaas

donderdag 28 augustus
gegrilde makreel, gekookte maïs, witte rijst en mangosalsa met rawit, koriander en citroen

vrijdag 29 augustus
Mr. Mofongo in Groningen: gebakken camembert met gecaramelliseerde appel (en friet en mayo met sinaasappel)

zaterdag 30 augustus
kippenvleugels met raz el hanout, granaatappelstroop geroosterd in de oven, maïs, gekookte snijboon, rijst

zondag 31 augustus
gekruid gehakt van de biologische slager, aardappels uit de oven, komkommer/tomatensalade en als nagerecht: perzikcake met pistachecrème

maandag 1 september
Vietnamese loempia’s – vulling: spinazie, wortel, snijboon, prei, gefrituurde tempeh, geroosterd buikspek, koriander, munt
pindasaus van Shutterbean
dipsaus met hoisin van Bill Granger

dinsdag 2 september
Spaghetti met spinazie, gebakken spek en knoflook en ei / gebakken paprika en courgette met rozemarijn en balsamico

woensdag 3 september
Witlof met kernhem, rode rijst

witlof met kaas en rode rijst

donderdag 4 september
cannelloni met ricotta, maïs, kip en munt
vulling: 1 bakje ricotta met gebakken rode ui en bleekselderij, gekookte maïs en gekookte kippendij, munt, harissa en zout
klein beetje tomatensaus met veel knoflook eroverheen, parmezaanse kaas en wat olijfolie, 30 minuten in voorverwarmde oven (180˚)

vrijdag 5 september
broccoli, bloemkool, snijbonen en bleekselderij met bouillon
1 minuut gekookte blokjes aubergine, gebakken courgette en paprika met sambal trassi, ketjap manis, citroensap en geraspte kokos
saucijzenvlees tot balletjes gerold en in de oven gebakken
witte rijst

zaterdag 6 september
een soort grote loempia gevuld met snijbiet, verschillende resten kaas (belegen kaas, parmezaanse kaas, geitenkaas) en harde ricotta, nootmuskaat en geroosterde pijnboompitten naar een recept van Annabel Langbein (filodeegrol met snijbiet en feta), 40 minuten in de oven (175˚)
nog een beetje van de pittige groenten van gisteren met gegrilde kippenvleugels van Marqt
in hoisin en citroensap gemarineerde koolvis, ook in de oven gebakken

zondag 7 september
pizza. met tomatensaus, mozzarella, coppa, olijven en met snijbiet en harde ricotta

maandag 8 september
fusion. pasta met gepureerde broccoli, basilicum, pijnboompitten en parmezaanse kaas / gebakken champignons en broccoli met togarashipeper / rucola met een plakje coppa en serrano en pijnboompitten / komkommer met pindakaas en rijstazijn / restje met een kippenvleugel en groente van vrijdag

dinsdag 9 september
rode rijst met gemengde kiemen, en gestoomde sugar snaps en koolvis en een inktvisje (gemarineerd met miso, mosterd en citroen)

woensdag 10 september
Voor opening Gaudeamus muziekweek – Chinees restaurant Paradijs in Utrecht: krokante bami met varkenslever, inktvis, garnalen, viskoek, cha sieuw

donderdag 11 september
krieltjes uit de oven, gestoofde baby-inktvis, tomatenkommersalade met verse basilicumolie

vrijdag 12 september
Bridges:
6 gerechten en 2 desserts
Kalfstartaar met oester (zuring, duindoornbes en komkommergemberconsommé)
In boter gepocheerde kreeftenstaart (Olde remeker, kapucijners, rouille van zwarte knoflook en saus van bouillabaisse
Gebakken kreeftenschaar (Royale van foie gras, sinaasappel en vin jaune)
Geroosterde langoustine (foreleitjes, currycrème en gepofte wilde quinoa
Makreeltartaar (Yuzumayonaise, koolrabi, groene aardbeien en sesam)
Wilde tarbot met mosterdkorst (Snijbiet, gerookte paling, kummel, jus de viande au citron)
Lady’s blue (Amsterdams vet, rozenbottel en pecannoten)
Praliné met macadamia (Zoete kervelwortelchips en gezouten karamelijs) Hierbij een dessertwijn: Furmint, Late Harvest, Oremus, Tokaji, Hongarije à 12 euro per glas.

zaterdag 13 september
pasta met spinazie en zeekat

IMG_2836.JPG

zondag 14 september
gegrilde en gestoomde schol met zwarte bonen en gember, witte rijst en gebakken bok choy

maandag 15 september
geroosterde kippenvleugel met raz el hanout, courgette en paprika, couscous en mangosalsa met sesam- en chiliolie en koriander

dinsdag 16 september
beetje spaghetti, gegrilde aubergine en feta

woensdag 17 september
makreel in superhete boemboe met Chinese kool en witte rijst

donderdag 18 september
artisjok met tomatensaus en broccoli en een halve maïskolf

vrijdag 19 september
gekookt voor 30 mensen (waaronder 17 kinderen) van toneelgroep De Slapelozen:
– tomatensaus van 6 blikken gepelde tomaten met peterseliestelen voor de pasta en pizza
– fusilli (1 kg gedroogde pasta) met 1 kg runder- en kalfsgehaktballetjes, 3 courgettes en tomatensaus (en geraspte kaas)
– 4 pizza’s (versgemaakt deeg) met tomatensaus, kaas, olijven en basilicum
– 1 hartige taart met prei met champignons
– rijstsalade van 1 kg basmati rijst met 1 geroosterde pompoen/pond doperwten/1 verse mais – olijfolie en ciderazijn en citroen, peterselie en munt. top: rucola, geroosterde pompoenpitten
– 10 geroosterde kippendijen met za’atar, sumak en granaatstroop
– erbij: dikke yoghurt met munt en olie
– 2 salades van gemengde sla met geroosterde kikkererwten, verse feta en olie en azijn
– fruitsalade (mango, meloen, appel, sinaasappel) met citroen en munt

zaterdag 20 september
late lunch met een patatje van het friethoes
beetje spelt met tomatensaus, feta en rucola

zondag 21 september
geroosterde inktvis en tomaten met zwarte quinoa en gestoomde broccoli en sojabonen met geroosterde pompoenpitten

IMG_2866.JPG

maandag 22 september
cassoulet met cannelinibonen, spek, knakworst, chorizo, prei en selderij

dinsdag 23 september
Geroosterde groentesoep met crackers

woensdag 24 september
verse garnalen en zalm van Henry – vet en smaakvol -, geroosterde venkel en gele paprika, jasmijnrijst

donderdag 25 september
krieltjes uit de oven, maïs met pancetta van Brandt&Levie

vrijdag 26 september so-oen met gekruide sperziebonen en Chinese kool, viskoekje van Vis van Henry

IMG_2882.JPG

zaterdag 27 september
– gestoomde sperziebonen, gestoomde makreel, ongeroosterde walnoten, balsamico en amandelolie
– spinazie, gebakken gnocchi en pancetta

IMG_2883.JPG

IMG_2884.JPG

zondag 28 september
Zouthaven: dorade en zalm met aardappel en wortel

maandag 29 september
pompoensoep met pita gevuld met geitenkaas

dinsdag 30 september
Uit De Indonesische Keuken van Sri Owen: ikan kenari goreng – makreel met kruiden, ik heb geen kenarinoten en gebruikte kemirinoten (maar ik had beter amandelen die ik wel had, kunnen gebruiken), tomaat en basilicum

woensdag 1 oktober
Uit de diepvries: couscous met bloemkool en kikkererwten (niet lekker). onderweg naar theater bij marqt chocola, grapefruitsap en een croissant gehaald

donderdag 2 oktober
Geroosterde zoete aardappel, courgette, rode en gele paprika

vrijdag 3 oktober
Marres in Maastricht: kibbeh – pulpo – kharoef (lamsstoofvlees) – eendenbout – lemon curd pie

zaterdag 4 oktober
Beetje pasta uit de diepvries met bloemkool, doperwten, tomaat en ricotta

zondag 5 oktober
Uit De Indonesische Keuken van Sri Owen twee recepten van Kalimantan: Masak habang (kip in rode saus) met pecri terong (aubergine in kokosmelk) met krieltjes

maandag 6 oktober
Quinoa met geroosterde groenten, granaatappelpitten, pstachenoten en ingelegde citroen

IMG_2900

dinsdag 7 oktober
Vleessaus (klinkt raar, alsof ik het bij de slager heb gehaald) van rundergehakt, ei, brood, koriander met champignons en casarecci (pasta) – zure room met basilicumolie en komkommer

woensdag 8 oktober
Gestoomde zalm van Vis van Henry met togarashipeper, geroerbakte spinazie met knoflook in rijstolie, bulgur

IMG_2903

donderdag 9 oktober
Zeewolf gegaard in de auberginekokossaus van zondag, geroerbakte cavolo nero met tomatensaus van zaterdag en bulgur

vrijdag 10 oktober
Krielaardappelen met sriracha en tijm, geroosterde bloemkool, en eindelijk bij de Pasteibakkerij geweest: saliecitroenworst

zaterdag 11 oktober
Uit Jeruzalem : gestoofd ei met gekruid lamsgehakt en gegrilde tomaat, jonge spinaziesalade met dadels, noten, rode ui en geroosterd pitabroodje

zondag 12 oktober
Hetzelfde als gisteren

maandag 13 oktober
Sushi met zalm, tonijn, garnalentempura, gemarineerde haring, surimi. De vulling was naast sushirijst ook gestoomde gemalen bloemkool, op smaak gebracht met peterselie, zout, togarashipeper en sesamolie

IMG_2926

dinsdag 14 oktober
Voor balletvoorstelling: worst met peterselie en knoflook van De Pasteibakkerij, gekookte broccoli, gegrilde rode paprika en rode ui, geroosterde krieltjes en zoete aardappel met sriracha en tijm

woensdag 15 oktober
Uit Jeruzalem : chermoula aubergine met bulgur & yoghurt en gebakken kipfilet. dessert: de chocolade krantzcake

donderdag 16 oktober
Voor de derde keer een kip in klei gebakken, want ik had nog zoveel klei over. Ik kocht op de Stadhouderskade 10 kilo (minder kon niet). Het recept komt van Delicious (het chinanummer) en is simpel maar kost net als het maken van een krantzcake, veel tijd. Ik heb een paar aanpassingen gemaakt:

10.00 uur: Marinade maken voor de kip. Gebruik een plastic zak om de kip in te doen en schenk de marinade eroverheen. Plaats het op een bord in de koelkast om lekken te voorkomen. In plaats van de kip zo nu en dan te bestrijken, keer je de zak om en wrijf je de kip af en toe even over z’n velletje.

14.00 uur: Maak de vulling. In plaats van varkensvlees: half-om-halfgehakt en in plaats van Chinese paddenstoelen: gedroogde hoorn van overvloed. En ik voegde peterselie toe. Laat de vulling afkoelen.

15.00 uur: Leg de lotusbladeren in heet water. Als je er iets zwaars op legt (met water gevulde kommen bijvoorbeeld) blijven de bladeren onder water. Ga zelf drie kwartier zwemmen.

16.00 uur: Zet de oven aan. Bestuif het werkblad met bloem en rol de klei met een deegroller uit tot een vierkante lap en vouw en boetseer dat om de kip in lotusbladeren. Dit is een tip van een kok van 24kitchen. Er staat een handig filmpje op de site.

16.30 uur: Kleipakket in de oven.

18.00 uur: Rijst klaarmaken (in de rijststomer), paksoi bakken met rode ui in de olie die over is gebleven van de vulling.

18.30 uur: Klei openbreken! Serveren met geroerbakte paksoi en tomaat, witte rijst

IMG_2975.JPG

vrijdag 17 oktober
tempura: portobella, aubergine, stukjes bedelaarskip met so-oen gemengd met hoorn van overvloed

zaterdag 18 oktober
Uit Home Made Winter stamppot van zoete aardappel met groene kool en geroosterde pastinaak
Uit Home Made Zomer lamskarbonades met pistache muntsaus

zondag 19 oktober
Zelfde als gisteren

maandag 20 oktober
Gebakken tempeh met donkere sojasaus, gebakken groene kool met wortel en ui, witte rijst

dinsdag 21 oktober
Voor de film: pulled pork, coleslaw en potato wedges met maïsbrood bij Bar Brouw

woensdag 22 oktober
Spek van de Lindenhoff met mirepoix van prei, wortel en bleekselderij en peterselie – tomaten en bouillon, broccoli, pasta en parmezaanse kaas

donderdag 23 oktober
Eten met Miriam, vegetarisch dus: geroosterde aubergine, rode paprika en rode ui met za’atar en chilivlokken, gebakken tempeh met prei en bleekselderij gekruid met pimenton, met witte en rode rijst

vrijdag 24 oktober
Lunch in de Foodhallen: zuurdesemtosti van Caulils met twee soorten kaas, zoete aardappelsoep, twee taartjes van Petit Gateau

IMG_3050

Diner: Restjes van groenten van gisteren gebakken met broccoli, granaatappelstroop, citroen en munt, geroosterde aardappel met sriracha en kippenvleugels met pimenton

zaterdag 25 oktober
Uit Home Made Winter sucadelappen met brood, mosterd en bier met gecarameliseerde witlof en frites uit de oven

zondag 26 oktober
Buikspek uit de oven met pimenton en chilivlokken, gegrilde witlof en groene asperges met tijm en knoflook, witte en rode rijst

maandag 27 oktober
Stuk ‘Chinese’ buikspek, bloemkool met kappertjes gestoofd met tomaten, witte en zwarte quinoa

dinsdag 28 oktober
gebakken bloemkool en champignons, porchetta en aardappelpuree

woensdag 29 oktober
niet zoveel gegeten tijdens overwerken. wat crackers met geroosterde aubergines en geitenkaas

donderdag 30 oktober
bami met bedelaarskip, courgette en groene paprika met donkere sojasaus

vrijdag 31 oktober
lunch: bami met bedelaarskip
pompoenquenelles met salie, geitenkaas en gemalen walnoot met citroen

zaterdag 1 november
Uit Bismilla Arabia:
gepofte aubergine met kruidenyoghurt

IMG_3107
gestoofde kippendij met pistachegranaatappelsaus

IMG_3108

zondag 2 november
Uit Chings snelle Chinese keuken: pittige rijst met garnalen en doperwten.
Ook vandaag gemaakt: no knead bread, kmaj pitabrood (uit Bismilla Arabia), groentesoep met gehaktballetjes voor morgen. En kikkererwten in de week gezet met bakpoeder om hummus te maken.

maandag 3 november
Voor de dansles: groentensoep met balletjes en als hoofdmaaltijd een beetje pasta met wilde spinazie:
spinazie met castarecci pasta, pijnboompitten en parmezaanse kaas (en wat kerstomaatjes, verse oregano, tijm, prei, ui en knoflook). Na de dansles de kikkererwten koken (1,5 uur) en koud afspoelen voor het slapen gaan en in de koelkast bewaren.

dinsdag 4 november
Ik heb weer een gerecht wat ik maak als ik geen tijd heb. Vandaag kwam ik om kwart over zeven thuis: oven voorverwarmen op 200˚C. Op een bakplaat: aubergine in blokken en kipdrumsticks. Besprenkelen met genoeg olijfolie en kruiden (vandaag pimenton op de kip en raz el hanout over de aubergine. 30 minuten in de oven. Na 15 minuten een rode paprika in stukken met wat knoflook erbij. En in de laatste 10 minuten een paar kmaj pitabroodjes erbij zodat die knapperig worden. Intussen de humus gemaakt met de gekookte kikkererwten.

woensdag 5 november
Ik ben ziek, maar ik moet toch doorwerken. Dat doe ik thuis vanaf de bank. De hele dag stromen er proeven binnen om te controleren. Met een dekentje om me heen drink ik veel gemberthee (plakjes verse gember in heet water) en eet ik de krantzcake van Ottolenghi die ik een tijdje geleden had gemaakt en voor deze gelegenheid uit de vriezer heb gehaald.
’s Avonds ben ik dankzij de Hot Coldrex wat opgeknapt en kook ik met wat hulp van mijn dochter. Zij marineert kipfilet met pimenton, sesamolie en nog wat dingen die ik niet heb gezien. Ik schil aardappelen, snijd er frieten van, omspoelen, drogen en bestrooien op het bakblik met olie, peper en zout en wat maïsmeel om resterend vocht op te nemen. Een paar salie-citroenworstjes van De Pasteibakkerij en gebakken groente (courgette en gele paprika) met venkelzaad en ingelegde citroen. En voor toe nog een stukje krantzcake (die nu op is).

donderdag 6 november
Maandag geen vlees (behalve twee minigehaktballetjes in de soep), dinsdag kipdrumsticks, woensdag worstjes… Waar is de vis gebleven? Het liefst ga ik naar Vis van Henry, maar in huis werd er “gerookte zalm” geroepen. Bij Marqt haalde ik Noorse zalm en gerookte forel, die plukte ik in stukjes en mengde het met gehakte peterselie en kappertjes. Erbij casarecci-pasta van De Cecco en venkel en broccoli die ik bakte met in ansjovisolie (ansjovis laten smelten in olijfolie) gebakken rode ui. Als kruiden alleen wat peper. Ansjovis en kappertjes zijn al zout. Tijdens het koken en huiswerk maken: wortel en hummus.

vrijdag 7 november
Na een paar ochtend havermout ontbeet ik weer met magere kwark met fruit en granola (homemade). Lunch: de pasta met gerookte vis en venkel van gisteren. Omdat ik weer fulltime ben begonnen met werken kon ik de vrijdagmiddagborrel weer meemaken. Half glas wijn en verder geen chips of nootjes, want jee: vrijdag voor de buis met chips en borrelnootjes. Zoals vroeger. Door de borrel geen tijd om te koken. Om half 7 kwam ik thuis met Thaise loempia’s en garnalen in zoetzure saus. Normaal krijg je lekker eten van Ko Chang (favoriete Thai-vooral na de vakantie), maar ik vond het allemaal smakeloos. Jammer, bummer. De Burts vintage chedder & spring onions chips maakten wel veel goed, evenals de door dochter meegenomen cocktailnootjes.

zaterdag 8 november
Eerst naar de Noordermarkt – voor het eerst met m’n retro fietsmand van Basil – voor vlees, vis, fruit, groenten en paddestoelen. Daarna ontbijten met twee spiegeleieren met kerstomaten en paddestoelen (mix van hoorn van overvloed, eikhars, cantharellen, pied du mouton) en een koffie verkeerd. Na 7-minutes-workout en 40 minuten rennen/lopen: havermout met granaatappelpitten, geraspte appel, kaneel en amandelboter en een koffie verkeerd.
Dochter wilde graag vroeg eten (6 uur). Uiteraard iets maken dat snel klaar is en lekker is en het liefst ook nog niet eerder gegeten is. Uit Aziatische tapas (best vreselijke titel, maar er staan fijne recepten in): gegrilde Maleisische satay en gele paprika met pindakokossaus en little gem en wortel om daarin te dippen. De saus is lekker zoet van de palmsuiker en zuur van de ciderazijn.

zondag 9 november
We hebben tijd voor het ontbijt: pannenkoeken met appel en spek wat gewone pannenkoeken met limoenmarmelade. Het beslag: 1 eidooier loskloppen, kopje bloem erbij en een kopje melk en een beetje zout. Eiwit stevig kloppen en door het beslag spatelen. De weerstand is wat minder. Hopelijk helpt de sapcentrifuge: wortel, gember en sinaasappel en een theelepeltje tarwegraspoeder. + cappuccino
In de zon met wind mee vanuit De Pijp naar huis gerend. Late lunch: smoothie – bevroren banaan, magere kwark, beetje melk, rauwe chocola, amandelboter, havermout
Het plan was om rode poon met wilde paddestoelen te eten, maar toen ik de poon uit de koelkast haalde, bleek ik de poon in de vriezer te hebben gedaan en de inktvis in de koelkast. Snel schoonmaken en gebakken/gestoofd met sjalot, knoflook, stukken prei en rode wijn. Voor het opdienen ging er wat crème fraîche doorheen. Chitarrapasta erbij en gebakken paddenstoelen (cantharellen e.d) en wilde spinazie. Delicious!

maandag 10 november
Meatless klinkt fijner dan vleesloos of zonder vlees.
Ontbeten met havermout, fruit en amandelboter. Lunch: kapje volkorenbrood met zonnebloempitten, halve avocado en salade met geitenkaas en beetje gerookte kipfilet. Vandaag op tijd naar huis zodat ik redelijk normaal kon koken voordat ik naar dansles zou gaan. In het hardloperskookboek vond ik een recept met pompoen, geitenkaas en spinazie, maar dat bleek een risotto te zijn en ik had dat niet op voorraad. Ik bedacht een variant, een soort pilau met basmatirijst, paddestoelenbouillon, pompoen, gele paprika, wilde spinazie en als kaas: geitenkaas en scamorza.

dinsdag 11 november
Ik kwam thuis en kreeg de lekkerste Thaise salade ooit voorgeschoteld: met little gem, pittige kippendij (met vissaus, sojasaus, rawit, gember, wortel, limoenblad) peterselie en rijst. De Thai om de hoek is er niets bij.

woensdag 12 november
Snelkoken: Eieren in kokossaus met so-oen, spinazie en rijst en dan naar Het Compagnietheater

donderdag 13 november
Pho House take away: pho bo dac biet en egg rolls

vrijdag 14 november
Stanislavski: vegetarische groenteburger van linzen met friet

zaterdag 15 november
Fruit en granola voor ontbijt, aardbeiencake in Malden, kruumelkesvlaai in Roermond. Lunch: ossestaartsoep van de slager met een wit kadetje met geitenkaas. Riet maakt avondeten: witlof met kalkoen, crème fraîche en mosterd, gekookte aardappels en pudding met rumrozijnen

zondag 16 november
Ontbijt: speltbrood met omelet van onder de grill met tijm en gestoofde ui, appelsap met gember uit de sapcentrifuge en koffie verkeerd. De lunch was geïnspireerd op het eten van gisteren, want ik had nog een beetje crème fraîche over: ui bakken met zout in raapzaadolie, aubergine in blokjes erbij, kruiden met wat kurkuma en komijn, restje bouillon van de Vietnamese pho erbij, paprika en tomaat. Gaar stoven en afmaken dus met crème fraîche en mosterd. Voor het avondeten at ik hetzelfde, met geroosterde pompoenpitten. Na theater nog erg veel trek: bamisoep met doperwten en ei

maandag 17 november
Ms befaamde salade met Thaise kip, ijsbergsla en rijst

dinsdag 18 november
M maakt geroosterde krieltjes, gegrilde gele paprika, gekookte broccoli en geitenkaas. Ik ga rennen.

woensdag 19 november
M maakt masaman met rundvlees

donderdag 20 november
Laat: gegrilde kip met miso en honing, geroosterde zoete aardappel, champignons en sjalotten

vrijdag 21 november
Voor de film eten in Bioscoop Het Ketelhuis: stampot carnivoor – broccolistamppot met spekjes, geraspte kaas, braadworst, rookworst en gehaktbal. Mee de filmzaal in: Tony’s coffeecrunch en thee

zaterdag 22 november
Vegetarisch: bietentaart met geitenkaas en hazelnoten

zondag 23 november
Na lange tijd weer een bolognesesaus gemaakt. Ik ben er waarschijnlijk uit, want het smaakt helemaal niet zo lekker. Ik bakte courgette en rode ui erbij. De volgende keer zal ik er echt tagliatelle bij maken, maar nu moet de spaghetti op. Toetje: kruumelkesvlaai uit Roermond

maandag 24 november
Meatless Monday: gebakken tempé, gestoomde groenten en tofu overgoten met warme citroengrasrodeuidressing

dinsdag 25 november
In witte wijn en olijfolie gepocheerde groenten (wortel, rettich, venkel en broccoli) met rode poon en ovenfrites

woensdag 26 november
Couscous met munt en koriander, lamsmerguezworstjes, spinazie met gele paprika en tomaat en heel veel kruiden (misschien wel te veel: venkelzaad, korianderzaad, karwijzaad, piment, paprikapoeder) en rozijnen en geroosterde amandelen

donderdag 27 november
Vegetarisch: gerst met venkel en mungbonen

vrijdag 28 november
Chitarra pasta met gehaktballetjes in tomatensaus. Ultimate Comfort Food

zaterdag 29 november
Geïnspireerd door Meneer Temaki in de Foodhallen maakten wij ook:
temaki met gerookte makreel en temaki met garnalentempura. De vis kwam van de Goede Vissers. Past heel goed in het rijtje Ultimate Comfort Food

zondag 30 november
We gaan nog even door met simpele gerechten. Simpel betekent in dit geval: weinig ingrediënten, warm, knapperig en romig. Comforting dus. ’s Ochtends: beetje fruit – avocado met een gebakken eitje en wat van de saus die gisteren over de temaki ging. Met zelfrijzend bakmeel kaneelbroodjes gemaakt en ’s avonds een kip gebraden. Een 1,7 kilo zware landhoen werd gisteravond in de pekel gezet (uit een pakket voor kalkoen – gekregen van schoonzus uit NY) vocht met zout en kruiden. Een recept vind je ook hier. De kip was inderdaad lekker mals. Erbij: aardappelpuree met een beetje wortel en rettich en gestoofd zuurkool met balsamico-azijn.

maandag 1 december
Ontvangst van mijn werk op locatie. Wendy Welvaars team stelde in het midden van de ruimte kaasplankjes samen met de heerlijkste kazen: blauwschimmel, truffelbrie. Erbij knapperige krentenwegge, crackers, druiven en membrillo. Ervoor pompoensoep met breekbrood. Thuis at ik toch nog even een kommetje met aardappelpuree, zuurkool en kip

dinsdag 2 december
Curry met pompoen, spekjes en doperwten en nog een beetje van de gepekelde kip met kleefrijst

woensdag 3 december
Beetje aardappelpuree met curry

donderdag 4 december
Gehakt en aubergine met kaas uit de oven. Het lijkt op moussaka, maar dan zonder veel bechamelsaus en met oregano in plaats van kaneel en piment

vrijdag 5 december
Zelfde als gisteren maar dan met aardappels in schijfjes op de bodem van de ovenschaal. Daaroverheen de gehakt met extra gegrilde aubergine. Nog meer bechamelsaus en nog meer Parmezaanse kaas, bergkaas en roombrie

zaterdag 6 december
Comfort Food: simpel, smeuïg – orzo met pompoen en een milde blauwschimmelkaas. Italiaanse rode wijn ernaast.

zondag 7 december
Uiensoep met whiskey

uiensoep

Chili met chocola (gestoofde sukadelappen)

maandag 8 december
na dansen: ja wat ook alweer?
linzen met mungbonen en een gebakken ei?

dinsdag 9 november
Voor de film – Gone Girl – even bij Maria langs. Daar kreeg ik sushirijst met umeboshi en eendenborst

woensdag 10 december
Na de massage van Barbara / We like massage:
macaroni Riet van Maarten

donderdag 11 december
Met Norbert laat doorgewerkt en terwijl de collega’s in De Gevulde Koe eten, halen wij een tokohap bij de warung in de Spuistraat:
een tourist bakje met bami, tempé goreng en kip
Heel fijn om daar even Indonesisch te eten op de ‘vensterbank’. Daarna zagen we Medea van Toneelgroep Amsterdam. mwah. Het eten was pittiger.

vrijdag 12 december
Geroosterde groentetaart uit Plenty

zaterdag 13 december
Voor Bimpop in het Bimhuis met de groepen IX en Beans and Fatback : eten met Lisa bij Hannekes Boom – een hamburger met frites en suikerbrood met mascarponecrème

zondag 14 december
Een restje spaghetti met pesto en spinazie
En om een uur of tien naar de snackbar voor een patatje oorlog met uitjes. Daarna denk je altijd: toch maar niet meer.. tenzij het er eentje is van Pontstation

maandag 15 december
Voor de voorstelling My Private Odyssey van Club Guy & Roni met Tomoko eten bij Taste of Culture – Chinees restaurant in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam: beanroll met groenten en gedroogde garnalen met kleefrijst. Lekker maar vettig.

dinsdag 16 december
Weer laat thuis. Bij Marqt wat te eten gehaald: wortelsalade met rode ui en pompoenpitten en Thais rundvlees met pittige saus en witte rijst

woensdag 17 december
Kerstborrel bij Ruth thuis. Ellen maakte gemarineerde kerstomaten en Harmina vijgen gevuld met blauwe kaas en walnoot. Ruth schonk champagne. Daarna kerstdiner met de collega’s in Lloyd Hotel. Voorgerechten: rode biet met huisgerookte zeeduivel, krokante kip met aardappeltruffelsalade, blauwe kaas met freekeh. Topinamboersoep met kruiden erna. Als hoofdgerecht hazepeper met cacao, aardappelpuree en rode kool met kweepeer. En toe: gepocheerde peer, peersabayon en stukje bladerdeeg

donderdag 18 december
Het programmaboek is naar de drukker en de laatste correcties zijn gedaan. Om 8 uur ’s avonds trakteer ik mezelf in de Bijenkorf op een nieuwe lipstick en drie kookboeken – voor in de nieuwe kookboekenkast: Homebaked van Yvette van Boven / Plenty More van Ottolenghi / De Souk van Salma Hage. Bij Marqt haal ik broccoli en gegrilde kippenbout. Dat eet ik met wat mosterdchips 🙂 en appelsaus

En nu wil ik weer normaal eten..

vrijdag 19 december
Geen vrijmibo, maar vroeg naar huis om te koken. Uit De Souk:
kipwrap met knoflooksaus. De ‘wrap’ bestond uit geroosterde stukjes pitabrood. Wegens gebrek aan tijd boodschappen gedaan bij AH. Nood breekt wetten. De saus: verse yoghurt vermengd met citroensap en verse knoflook.

kipwrap met knoflooksaus

Na het eten met een flinke knoflookkegel weer terug naar het Muziekgebouw voor een concert van Robert Henke (een Duitse computerkunstenaar) met wat Amsterdamse ambient als voorprogramma.

zaterdag 20 december
Twee kookboeken gekocht bij de Java Bookshop: Brood van Larousse en Citroengras en gember met Aziatische recepten.
’s Ochtends bedachten we al dat we weer uit De Souk wilden eten:
– rode linzensoep met cayennepeper en yoghurt

rode linzensoep
– salade met mix van bulgur & couscous met rauwe courgette, granaatappelpitten en kruiden
– kabeljauw gebakken met sumak

rauwe courgette en granaatappelpitten

zondag 21 december
Ontbijt op bed: fruit en yoghurt en koffie verkeerd

fruit en yoghurt

De lunch: linzensoep van gisteren, nu met ei erin gepocheerd.
Avondeten: combi van De Souk en Plenty More – gekarameliseerde rode ui met geitenkaas en notenknoflookdressing / couscous met courgette van gisteren  / uit de oven: met 7 kruiden gekruid kalfsgehakt in filodeeg

notendressing

maandag 22 december
Lunch: de rode linzensoep opgemaakt
Diner: pizza! K maakt deeg uit Polpo. Erop: mozzarella, serrano, kappertjes, olijven, geroosterde paprika, tomaat, bosui en ei
Daarna werd de oven gebruikt voor shortbread kardamommopjes – koekjes met heel veel boter en poedersuiker uit Home Baked

kardemommopjes

dinsdag 23 december
Lunch: bij Toko Joyce op de Nieuwmarkt een lunchbox met bami, sate ajam en tumis boontjes en een risolles. Daarna haalden we een kreeft bij Fa. Tel op de Kloveniersburgwal!

IMG_3366

Diner: Freek de kreeft was heerlijk. Eerst koken en daarna door midden gekliefd en gebakken in een saus van ui, knoflook, donkere soja, chilisaus, suiker, vissaus en citroen. Erbij: gebakken paksoi en kleefrijst

IMG_3369-0

woensdag 24 december
Vandaag echt vrij! En tijd om brood te bakken en kerststol.
Uit het boek Larousse Brood het licht volkorenbrood – dat werden drie sloffen

IMG_3374

Een recept van Heel Holland Bakt voor kerststol – het deeg moet je kneden totdat het soepel is. Dat staat niet in het recept, maar kun je wel zien in de video van de speciale kerstaflevering. Ik heb geen machine, en kneed het deeg met de hand. Omdat het deeg te kleverig is, lukt het niet er een soepel deeg van te maken. Daarom laat ik het een anderhalf uur rijzen in plaats van een half uur. De marsepein maakten we zelf volgens een recept uit Home Baked.

Avondeten: pasta met worst in tomatensaus met parmezaanze kaase uit Comfort Food van Janneke Vreugdenhil.

donderdag 25 december – 1e kerstdag
Diner bij Marijke en Ton in Rotterdam:
fazantenpaté
topinamboersoep River Café
makreel met gepocheerd ei Noma
hert met knolselderijpuree – zuurkool in bladerdeeg – cranberrysaus
tarte tatin met amandelpasta
kaas met karwij en krentenwegge

vrijdag 26 december – 2e kerstdag
In Roermond: Riet maakt witlof met kalkoen met crème fraîche en mosterd en gekookte aardappels erbij. G
edurende de dag ook nog eens kerststol (ook de zelfgemaakte), taart en gembercake gegeten.

zaterdag 27 december
On our way to Italy in de sneeuw met broodjes kaas en salami in de auto.
’s Avonds in hotel Armin in Selva: 5-gangendiner #1
– saladebuffet: rucola, kool, komkommer, eikenbladsla, olie en balsamico
– in wontonvel gefrituurde mozzarella met tomaat en verse pesto
– pompoenrisotto met tapenade en strooikaas
– mix van gegrild vlees – kalf/varken met geroosterde aardappel, kruidenboter en gegrilde radicchio / gegrilde garnalenspies ook met spinazie en gekookte aardappel en dillesaus
– chocoladesoufflé met sabayon
erbij: rode wijn Ludwig uit de streek en water

zondag 28 december
Het ontbijt is ok. fruit en haver en yoghurt en een broodje met gekookt ei – daarna: snowboarden!
Lunch bij de self service van Rifugia Emilio: gegrilde worst met frites en een cappuccino
Kaffee und Kuchen in hotel aan het einde van de middag: kruidenthee met gebak van het huis – een soort Wiener bolletje met slagroom
Om 7 uur: aperitief van het huis – een Kir Royal – met hapjes:
gepaneerde groenteballetjes, pruim in spek gerold en daarna gebakken, pizzette met mozzarella en tomaat
Daarna door naar 5-gangendiner #2
– saladebuffet met anijsbrood
– gerookte hammousse met sla en balsamico en kleine grissini
– “cannelloni” met kalbshaxe en groentetomaatsaus
– konijn met gegrilde witlof, paprika, aubergine en courgette en pommes duchesse / zalmsteak met kruiden en gegrilde groente en julienne met een pommes duchesse
– crème brulee
de ludwig wijn opgedronken. Het is vreselijk lekker allemaal en ik denk dat ik tonnetje rond terug naar Nederland ga

maandag 29 december
Lunch met pasta carbonara en pasta met paddestoelen
5-gangendiner #3 is een Zuid-Tiroolse avond!
We drinken er een Gewürztraminer bij uit de Alto Adige: Lunare
– verschillende charcuterie uit de streek. rookvlees, salami, rauwe ham, en bergkaas en mierikswortelcrème
– spinazie- en kaasknödel met olie en parmezaanse kaas / gerstesoep met aardappel en wortel en spek
– geroosterde varkenspoot en speklapje met jus, gepofte aardappel en witte kool met kummel of karwij / aardappels gestoofd? met twee soorten vlees
– gestoomde appel uit de oven met kaneelijs en vanillesaus
mmmmm

dinsdag 30 december
Op een ijskoude dag (-16˚C, wind chill -26˚C) geluncht bij berghut Daniel: fettuccine met spek, room en varkensmedaillon en kerstomaatjes in een koperen steelpan. M had pandella a la casa pasta met hert en geitenkaas
heeeeerlijk. De bediende in lederhosen vroeg of we nog tiramisu wilden, maar we zaten helaas vol. Wel jammer dat we per ongeluk de apfelstrudel van een andere klant betaalden.
In het hotel: chocoladetaart met slagroom en een warme chocomelk en een Calimero
’s avonds: Italiaanse avond! – ik hoopte het al
– italiaanse hors d’oeuvres: meloen met Parma, rosbief met cranberryjam, caprese, bief met parmezaanse kaas en rucola, uitjes, artisjokken, blauwe kaas, kaas met mostarda en met perenjam waar aroma de sanepe in zat
– parmezaanse soep / spaghetti alla oglio met chilipeperreepjes
– forel gebakken met amandelen en boter, tomaat gevuld met brood en basilicum, gekookte aardappel / saltimbocca met geroosterde aardappel en ook zo’n tomaatje
– toe: tiramisu !

woensdag 31 december – Sylvester
lunch met lasagna
 Sylvester galadiner
Heel veel gangen, maar eerst werden we verwelkomd met prosecco en hapjes: caprese / zalm / gevulde champignons
– langoustine met pittige mangosaus / st jakobsschelp met pistachekruim? / tonijntartaar / octopus
– fazantquenelles met pistachenoten in bouillon met knolselderij
– taglierini met zwarte truffel
– granaatappelsorbet
– gepocheerd kwarteleitje op spinazie en soort rookworst cotecchino op berglinzen
– gegrilde Argentijnse rundfilet met aardappelpuree en spruitjes, venkel, wortel, koolraap en courgette
– En om 7 voor 12 het toetje: fruitbuffet – passievrucht, bosbessen, aardbei en meloen, vijg met ijs en chocoladesaus
We zitten propvol. Nog even toosten met champagne en dan naar bed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s